Vitajte pri čítaní májových noviniek

Predsedníčka OZ Elektrosmog a zdravie kandiduje do europarlamentu

na kandidátnej listine č.6 strany Spájame Občanov Slovenska - www.SOSK.sk. Z druhého miesta sa uchádza o Vaše hlasy za SILNEJŠIU, OBČIANSKU, SUVERÉNNU Európu. Medzi jej priority patrí budúcnosť pre naše deti s právom byť offline a s právom na prirodzené životné prostredie bez škodlivého žiarenia.

Celý jej program nájdete na petrabertova.sk/priority-pre-eurovolby-2024/ alebo na www.elektrosmogazdravie.sk/eurovolby-2024/

bertova_eurovolby24

Ako sa uznáva EHS v Holandsku

Minulý rok dosiahla holandská nadácia Stichting EHS uznanie EHS (ElektroHyperSenzitivity) ako zdravotného postihnutia.

V Holandsku prebehlo niekoľko diskusií so štátnymi organizáciami s cieľom preskúmať uplatnenie dohovoru OSN o zdravotných postihnutiach aj pre ľudí s postihnutím EHS. Dôležitým výsledkom jednaní bolo potvrdenie toho, že Inštitút pre ľudské práva v Holandsku sa môže odvolať na tento dohovor OSN aj vo vzťahu k ľuďom postihnutým EHS.

Viac na www.elektrosmogazdravie.sk/ako-sa-uznava-ehs-v-holandsku/

 

Nová inciatíva „The one name project“

Na celom svete milióny jedincov s EHS bojujú za práva , ktoré potrebujú a ktoré si zaslúžia. V procese tohto úsilia sa na pomenovanie chorôb súvisiacich s EHS používa 5 až 10 rôznych termínov. Pokiaľ bude táto situácia pokračovať, správa, ktorá sa vysiela svetu, bude roztrieštená a neúčinná.

Preto vítame nový globálny projekt, ktorý prepája ľudí, ktorí sa zaujímajú problematikou EHS, resp. trpiacich na symptómy zo žiarenia. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na: OneName@groups.io

Viac info na: https://groups.io/g/OneName

 

Používanie mobilných telefónov škole

Organizácia UNESCO vydala v roku 2023 správu o globálnych technológiách vo vzdelávaní, ktorá analyzovala množstvo štúdií o tom, ako smartfóny, či sociálne siete ovplyvňujú mladých ľudí.

Podľa správy je v školách mať vhodné iba technológie s jasnou úlohou – podporovať výučbu. Napríklad štúdie z Belgicka, Španielska a Veľkej Británie zistili, že výsledky študentov sa zlepšili ak boli z tried smartfóny odstránené.

Prichádzajúce upozornenia alebo samotná blízkosť mobilného zariadenia môžu rozptyľovať, čo vedie k tomu, že študenti strácajú pozornosť od úloh, píše sa v správe a dodáva, že jedna štúdia ukázala, že študentom môže trvať až 20 minút, kým sa znovu zamerajú na učenie po vyrušení smartfónom.

Iná štúdia v Spojenom kráľovstve zistila, že len dve hodiny času stráveného pred obrazovkou denne, boli spojené s depresívnejšími symptómami, horšími vzdelávacími výsledkami a stratou spánku a kondície.

Digitálna revolúcia v sebe skrýva nesmierny potenciál, ale pozornosť treba venovať aj spôsobu, akým sa používa vo vzdelávaní,“ povedala generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulay.

Upozorňuje to na skutočnosť, že školy na celom svete prijímajú rôzne digitálne technológie bez toho, aby existovali dôkazy o tom, ako ovplyvňujú študentov,“ povedala. „Dôkazy, ktoré existujú, väčšinou pochádzajú od spoločností, ktoré predávajú tieto technológie a softvér. Preto musíme urobiť krok späť a zamyslieť sa nad tým, ako sa tieto technológie využívajú.

unesco report

 

Ako mobil ničí naše vzťahy

Hnevá vás, že sa váš partner len ťažko odtrhne pozornosť od mobilu? Potom nie ste sami! Mobilné telefóny sú veľkou hrozbou pre naše partnerské vzťahy, potvrdzuje nový výskum z Fínska. Podľa výskumu sa postupom času ukázalo, že používanie mobilných telefónov vedie k väčšiemu riziku rozvodu po 10 rokoch manželstva.

Existuje podozrenie na súvislosť medzi používaním mobilného telefónu a žiarlivosťou, neverou a rizikom rozvodu. Problém je v tom, že vaše okolie nevie, čo s mobilom robíte. Nevie, s kým si píšete, čo pozeráte a podobne.

Psychologička Anna Bennich sa domnieva, že výsledky štúdie nie sú prekvapivé, tieto tendencie zaznamenala v párovej terapii. Problém je v tom, že keď robíme veci na svojom telefóne, menej sa venujeme iným veciam a potom nám veci okolo nás unikajú, a to plodí frustráciu u partnera či iných blízkych ľudí. Chýba nám blízkosť medzi nami, vysvetľuje.

Viac na www.elektrosmogazdravie.sk/ako-mobil-nici-nase-vztahy/

 

Festival nezávislých krátkych filmov SOHO

Od 25 do 28 januára tohto roku sa uskutočnil v Londýne festival nezávislých krátkych filmov SOHO. Na tento festival bol nominovaný aj krátky animovaný film Spomienka na Nearfielda trpiaceho silnou elektromagnetickou citlivosťou.

Film je voľne dostupný na:

https://app.entertainmentoxygen.com/festivals/a036a944-883d-4534-9212-31c6280a7721/feed/4c16f95f-0396-4ae8-9cc5-3bf5cb332136

soho

Elektrosmog a zdravie ďakuje všetkým

za podporu a zdieľanie!

 

Odhlásiť sa z odberu   |   Spravovať odber   |   Pozrieť online